AA
Meleghengerlés

Meleghengerlés

A melegen hengerelt lemez alapanyaga a folyamatosan öntött bramma. A Meleghengermű alapanyagigényét saját gyártású és import brammákból elégítik ki. A brammákat lemezzé történő hengerlés előtt a melegalakításhoz szükséges hőmérsékletre (1200 - 1270 °C-ra) hevítik, két erre alkalmas csúszósínes vegyes tüzelésű (földgáz és kamragáz bármilyen arányú elegyének elégetésére alkalmas) tolókemencében és egy földgáztüzelésű léptetőgerendás kemencében. A kemencék energiahatékonyságát az égéslevegő előmelegítésére szolgáló, a füstgáz fizikai hőtartalmát hasznosító rekuperátorok biztosítják.

A melegalakítás hőmérsékletére hevített brammákat az előnyújtó gépcsoporton 22 - 36 mm vastagságú előlemezzé hengerlik (a készlemez vastagságának, szélességének és minőségének függvényében). A reverzáló üzemmódban működő előnyújtó gépcsoport 1 db függőleges úgynevezett torló és 1 db vízszintes elrendezésű duó hengerállványból áll. A brammák felületén a hevítés során keletkezett primer és az előnyújtás alatt keletkező szekunder revét 140 bar nyomású ipari vízzel működő revétlenítő rendszer segítségével távolítják el.

A folytatólagos készsor előtt elhelyezett coil-box az előlemez feltekercselésére, hőmérsékletének homogenizálására szolgál, de meghatározó szerepe van abban is, hogy a Meleghengerműben gyártott nyerstekercsek tömege elérheti a 25 tonnát.

A fajlagos acélfelhasználás javítása érdekében előlemez-végvágás optimalizáló rendszer működik a coil-box és a készsor között. A hat kvartó elrendezésű állvánnyal rendelkező folytatólagos készsor maximum 1540 mm széles szalag hengerlésére alkalmas. A készsoron működő vastagságszabályozó rendszer a melegen hengerelt termékek méretpontosságát garantálja.

A készsoron működő állványközi, illetve a készsor utáni elvezető görgősorra telepített lamináris szalaghűtő rendszer a melegen hengerelt szalag hőmérsékletének szabályozásával járul hozzá a nyerstekercsek megfelelő mechanikai tulajdonságainak kialakításához.

Az 1,2 - 18 mm vastagságú szélesszalagok végül egy max. 25 tonnás tekercset befogadó csévélővel felcsévélésre kerülnek. Az előállított melegen hengerelt nyerstekercsek körülbelül fele a hideghengerműi pácolósorra kerül tovább feldolgozásra. A nyerstekercsek fennmaradó része tábla, hasított tekercs vagy szélesszalag formájában — sima vagy mintázott felületi kivitelben — kerül értékesítésre.

 

ISD Dunaferr Zrt.
Gyerák Tamás
főmérnök

+36 (25) 581 050
+36 (25) 581 433
PRM Igazgatóság Technológiai Osztály
Witt Csaba
technológiai osztályvezető

+36 (25) 583 472
Minőségügyi Főosztály
Éberhardt Zoltán
minőségügyi főosztályvezető

+36 (25) 581 044
+36 (25) 584 781
Szenczi Péter
meleghengerlési minőségügyi osztályvezető

+36 (25) 583 776
+36 (25) 584 781